Üdvözlöm mindazokat, akik nem közömbösek a műszaki, és nem csak a kézimunka.
Felhívom a figyelmére az antenna egy változatát a digitális műsorszórás távoli vételéhez. Természetesen a termékemben nincs semmi alapvetõ újdonság, de talán hasznos valakinek az az erõsítõ és antenna kombinációjának ötlete. A Kharchenko antenna elsősorban a könnyebben gyártható, jó megismételhetőségű, elegendő szélessávú és tisztességes nyereség miatt (fényvisszaverõvel akár 9dB-ig is kijelenthetõ, de még mindig nincs mit mérni) kis méretekkel. Véleményem szerint ez jobban működik, mint az ismerős „szárító”.
Szóval, azokról az okokról, amelyek felhívták a figyelmet e mű létrehozására. Városunkban természetesen van egy torony, amellyel az első „számok” multiplexje sugárzik, és megígérjük, hogy magában foglalja a másodikt (már két éve), de itt és most szeretnék, mint sokan. A szomszédos városban a második csomagot már régóta beépítették, de természetesen a beltéri antennán és erősítő nélkül a külső antennánál sem fogadják el. Volt egy ilyen antennám a kertben, nemrégiben adtam egy szomszédnak anyagért cserébe, tehát volt lehetőség arra, hogy megmutassam, hogyan csinálok.
A produkció nem igényel nagy hiányosságú anyagokat, még akkor sem, ha minden olcsóbb lesz, mint a gyári alapon, nem is beszélve a szuperhirdetésekről, azzal a ígérettel, hogy 80 (?) Csatornát kapnak (vannak ilyenek, olvastam erről a csalásról).
anyagok:
1. A kábel hossza 4x16mm² - 1,5m.
2. A SIP huzaldarab - 1,5-2 m.
3. 1-1,5 mm vastag alumíniumlemez. 60h200mm. (Vágtam egy régi serpenyőből)
4. Antennaerősítő a "szárítóból".
5. Csavarok az antenna rögzítéséhez az árbochoz.
6. Szilikon tömítőanyag
7. És természetesen a kábel és a csatlakozó.
8. Egy kis forrasztó doboz.
9. M5 csavarok (süllyesztett fej) anyákkal és alátétekkel - 2 db.
műszerek:
1. Hacksaw
2. Fém olló
3. Fúró (használtam kézi)
4. 1,5 és 5 mm fúrók.
5. Személyes vagy sima fájl.
Mindenekelőtt az antennánkat számoljuk. Nem különösebben zavarva, az általam érdeklő frekvenciákra vonatkozóan vettem be az adatokat. A városomban ez az első csomag 602 MHz (37 csatorna), a megígért második pedig 770 MHz (58 csatorna). Érdekelnek a szomszédok -546 MHz (30 csatornás) első és 498 MHz (24 csatornás) második multiplexek adatai, tehát antennát készítek rájuk. A kapott frekvenciákat, vagy inkább az átlagos frekvenciát az online számológépbe helyettesítettük, és megkaptuk a szükséges méreteket.
A következő szakaszban előkészítjük az anyagot - szüntessük meg a kábelt
és SIP csupasz huzalhoz.
Kibontunk egy darab alumíniumlemezt egy régi edényből.
A 16 mm²-es (ø5,1 mm) kábelmagból fogókat használunk a „nyolc” antenna hajlításához.
Átfedjük a G8 csomópontot, és az átmérő felét egy csiszolóval lecsiszoljuk.
A csatlakozási pontokat ø1,5 mm-re fúrják a szegecsekhez.
Szegecseltünk 7 mm szélességű és 50 mm hosszúságú (margóval) alumínium kábelcsíkok csatlakozására.
A csíkokat úgy hajlítjuk meg, hogy az erősítő csavarokkal rögzíthető legyen hozzájuk.
A csíkokban ø5 mm-es lyukakat fúrunk az erősítőt rögzítő csavarok számára, durván a helyükön, maga az erősítő felhasználásával mint sablont, és a lemezek közötti távolságot 10 mm-rel (vagy bármilyen számítunk). Süllyesztő lyukak 7 mm átmérőig (a süllyesztett csavarfej átmérője).
A következő lépés az erősítő gúnyolódása.
Az erősítő ebben a kivitelben nem luxus, hanem eszköz egy gyenge jel átvezetésére a kábelen, amelyben az első méteren gyengül, a vevőhöz.
Mivel méretei szempontjából nem illeszkedett a csatlakozódobozba, és be kellett helyezni, szélei és a szokásos kábelrögzítés egyszerűen barbár jellegűek voltak - fém ollók - a kívánt méretre vágták, és a tábla közepére furatokat készítettünk egy önmetsző csavar számára. A végrehajtás során az erősítő létfontosságú szerveit nem befolyásolták.
Az antenna reflektorát online számítások szerint készítik. A keretek ugyanabból a kábelmagból vannak hajlítva, mint az antenna. A nagy keret a reflektor tervezett méreteinél ívelt, a kicsi pedig az antennának az antennaoszlophoz, az antennalemez konzoljaihoz (fémszigetelőkhöz) történő rögzítésére, és egyébként a rács merevségének növelésére szolgál.
A kereteket egy alumíniumcsík köti össze, majd fogóval préselik.
A következő konstrukciót kapjuk:
A rács egyetlen SIP huzalból készül, váltakozva a keretek hosszú oldalain 10 mm-es lépésekben tekerve.
A rácsmagasság és a méret megőrzése érdekében (a homokóra reflektorának oldalának meghúzása érdekében) azt javaslom, hogy készítsen sablont 10 mm-es sínről, fűrészelve benne a méretű keretek kivágásait. Valami csodával a régi sablont megőriztem nekem (két évig szekrényként szolgált a szekrény alatt), tehát nem mutatom meg, hogyan kell elkészíteni, és tehát egyértelmű.
Ennek eredményeként a reflektor így néz ki:
Emlékeztet egy hűtőszekrényre.
Általában természetesen reflektor nélkül is megteheti, de az én esetemben nemcsak a távoli állomás jelének növelésére, hanem a közeli jel jelének gyengítésére is volt szükség, bár egy extra nyereség (véleményem szerint az antenna helytelen kifejezése, az iránytényező pontosabb) nem árt.
Az antenna és a reflektor csatlakoztatása alumínium tartókból („fém szigetelők”) készül.
Az összes egyrészes csatlakozás egyetlen SIP magból készült szegecsekkel történik.
A cseppkábelt a szabványos tartó hiányában (az összes felesleget már levágták és lezárták) egyszerűen megforrasztják az erősítő lapra.
Ezután elrejtjük az erősítőt egy csatlakozódobozban, és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt az összes csatlakozást és lyukat bevonjuk szilikon tömítéssel.
Az antennalemezt a konzolokon keresztül a reflektorhoz szegeccseljük, és megkapjuk a készterméket:
Nincs értelme a telepítést és az azimut beállítást megmutatni, a test mozgásainak eredményét a rádióerősítő beállítások menüben mutatom be:
Mindenekelőtt be kell kapcsolnia az antennát, mivel a vevő ilyen funkcióval rendelkezik.
A beállítások menüben belépünk a csatornák kézi keresésébe, beállítjuk a szükséges csatornát, és az alsó skálán (jelminőség) az antennát azimutba állítjuk. Hadd emlékeztessem önöket, hogy szükségem van a 24. és a 30. csatornára.
Nos, maga Isten utasította, hogy ellenőrizze tornyunk jelét:
Most bekapcsoljuk az automatikus keresést a rádióerősítőn, és megnézjük, hogy milyen programokkal fog ez elkapni minket:
Eleinte elkapott a távoli torony második multiplexjéről, pontosan ez volt az, amiben állt.
A következő két csomag szinte azonos, csak a hírműsorokban különböznek egymástól.
Ennek eredményeként 30 csatornánk van, amelyek közül 10 ismétlődik.
Igen, elfelejtettem megadni az adók távolságát.Ha úgy gondolja, hogy az információ a TsETV interaktív térképről van, akkor a legtávolabbi egyenes vonalban 21 km., És a miénknek csupán 4 km. Közülük az emelkedési szög 74 °.
Az antenna gyártása során egyetlen erősítő sem sérült meg súlyosan.